Proč je spánek důležitý

Délka a kvalita spánku ovlivňuje úplně všechno – od nálady přes zdraví až po mentální a fyzický výkon. Přečtěte si, co se v těle děje, když spíte, co je spánková deprivace, jak se projevuje a jaká je nejlepší prevence.

Vy spíte, mozek jede na plné obrátky

Během spánku se děje celá řada procesů. Mozek zpracovává informace a ukládá je do dlouhodobé paměti, produkují se hormony důležité pro správné fungování těla, jako je růstový hormon, oxytocin a prolaktin. Také se snižuje hladina kortizolu, který je zodpovědný za pohotovost organismu v zátěžových situacích. To aby si nervová soustava odpočinula.

Spánkový rytmus řídí část mezimozku – tzv. hypotalamus (konkrétně v epifýze), kde se tvoří hormon melatonin. Ten dává tělu signál, že je vhodný čas na spánek. K jeho nejintenzivnějšímu vyplavování dochází mezi 2:00–4:00. S přibývajícím věkem se jeho tvorba zpomaluje, proto starší generace trpí nespavostí. Můžete ho ale přijímat v doplňcích stravy.

Během spánku se střídají dvě fáze: REM a NREM, a to v devadesáti minutových intervalech. S přibývajícími spánkovými cykly se NREM fáze zkracuje a REM naopak prodlužuje. Ideální je během spánku projít průměrně pěti cykly a vzbudit se v NREM fázi, ve které je náš spánek lehčí, a vstávání je tak příjemnější.

Když spíte, tak:

  • se z mozku vyplavují toxiny nahromaděné přes den,
  • regenerujete po psychické i fyzické stránce,
  • imunitní systém produkuje obranyschopné látky, jako jsou cytokiny a další protilátky,
  • probíhají nezbytné hormonální a metabolické procesy.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Co se děje při nedostatku spánku

Při dlouhodobém deficitu spánku je mozek natolik vyčerpaný, že nemůže plnit své povinnosti.

Při spánkové deprivaci (se) proto můžete:

  • hůře soustředit, přemýšlet i učit novým věcem,
  • mít problém s koordinací pohybu,
  • být podráždění a náladoví,
  • mít snížené libido.

Navíc můžete při dlouhodobé spánkové deprivaci trpět halucinacemi, paranoickými představami a depresemi a dalšími onemocněními, jako je cukrovka, obezita a kardiovaskulární problémy. Také vzniká vysoké riziko mikrospánku. Ten je nebezpečný hlavně při řízení auta, i když může trvat pouhých 3-15 sekund. Pokud tedy cítíte velkou únavu, raději zastavte a chvíli si zdřímněte.

Poruchy spánku

Vznik poruch spánku závisí především na věku a na psychickém a fyzickém stavu.

Mezi poruchy spánku řadíme například:

  • Insomniidlouhé usínání a velmi brzké vstávání (bez šance znovu usnout).
  • Syndrom spánkové apnoe zástavy dechu ve spánku, které jsou často doprovázeny hlasitým chrápáním.
  • Narkolepsieextrémní únava během dne s rizikem usnout kdykoliv a kdekoliv bez ohledu na okolnosti.

  • Většina potíží se dá léčit. Prvním krokem je zjištění jejich příčiny, se kterou vám pomůže buď praktický lékař, nebo neurolog. Ti určí další postup a případné vyšetření ve spánkové laboratoři. Následně se pracuje na odstranění poruchy, nebo jejím zmírnění. Například změnou životního stylu a návyků, psychoterapií anebo léky (hypnotiky).

    Přečtěte si v našem článku konkrétní tipy, které mohou váš spánek zlepšit.

    Světový den zdravého spánku

    21. března je Světový den zdravého spánku, kterým poukazujeme na důležitost spánku, problematiku jeho poruchy a připomínáme si, že je vhodné nepodceňovat prevenci. Naše životní tempo se zrychluje, bojujeme se stresem a ubývá kvalitního odpočinku. S tím souvisí častější vznik poruch spánku. Zdravotnické zařízení Ministerstva vnitra uvádí, že jimi trpí více než 30 % populace, a to nejen dospělí, ale i děti.

    Knihy o spánku

    Víme, že je téma spánku velmi obsáhlé a tento článek nemůže být nekonečný. Proto pro vás máme čtyři knižní tituly, které si v naší knihovně získaly své místo.

    Matthew Walker – Proč spíme?

    Jak to vypadá, když se do téma spánku pustí neurovědec? Zodpoví všechny otázky, které se kolem tohoto tématu točí, a ještě přidá spoustu faktů, které jsou tak jasné a přitom mnohé z vás překvapí.

    Guy Leschziner – Mozek jako noční netvor

    Jak byste se cítili, kdybyste se probudili za volantem jedoucího auta, nebo s nečekaně plným břichem a prázdnou lednicí? Neurolog Guy Leschziner má v šuplíku celou řadu takových příběhů.

    Shawn Stevenson – Spánek je umění

    Prostě lehnete a usnete a nemáte na spánku co zlepšovat? Shawn Stevenson by nesouhlasil. Vytvořil totiž strategie, které dokážou zlepšit kvalitu spánku. Chcete je znát taky?

    Arriana Huffington – Spánková revoluce

    Jaké následky může mít spánková deprivace? Jak se jí ubránit a jak z ní ven, když už jste jí lapení? Spánkovou revolucí! Jak na to, vám detailně představí Arriana Huffington.

    Kvalitní ložní prádlo dělá své

    Spánkovou hygienu, ani poruchy za vás nevyřešíme, ale díky našemu nejjemnějšímu ložnímu prádlu budete mít alespoň o jeden důvod víc se do postele těšit.