Jak se správně starat o bavlněné ložní prádlo?

Aby vám ložní prádlo z bio bavlny sloužilo co nejdéle, je potřeba se o něj i správně starat. A to nejen při praní, ale také sušení a ukládání do skříně. Přečtěte si, jak na to.

Klidně ho hoďte do pračky

Všechny naše výrobky ze 100% organické bavlny můžete pohodlně prát v pračce. Aby si však prostěradla i povlečení zachovala své přirozené vlastnosti a kvalitu, dodržujte několik základních pravidel.

Co ovlivňuje kvalitu látky při praní: 

  1. Výběr pracího prostředku – složení i typ.
  2. Samotný způsob praní – šetrnost.
  3. Teplota vody.
  4. Způsob sušení a ukládání prádla.

1. Ekologické praní – má smysl?

Snažíte se přemýšlet a chovat zodpovědně nejen ke svému zdraví, k naší planetě i ke svým financím? Pořízením ložního prádla to nekončí, ale teprve začíná. Samozřejmostí by totiž měl být i zodpovědný přístup k praní prádla. Ať už jde o spotřebu vody, energie, výběr pracího prostředku. V současné době je mnohem snadnější najít a správně vybrat prostředek, který bude odpovídat našim zásadám a požadavkům. 

2. Jak na šetrné praní?

Pro praní bavlněného prádla doporučujeme mýdlové ořechy nebo prostředek z nich vyrobený. Látka díky nim zůstane měkká a prodyšná, a to i po opakovaném praní. Odpad z mýdlových ořechů navíc neznečišťuje pračku ani odpadní vodu, a tak tento prostředek svědčí nejen vašemu prádlu, ale i životnímu prostředí.

Podle čeho třídit prádlo, abyste se vyhnuli nedostatečnému vyprání, nebo dokonce jeho zničení:

  • podle barvy (bílé, černé, barevné),
  • materiálů (bavlna, vlna, syntetika, …)
  • stupně znečištění (bez skvrn, s lehkými skvrnami, s odolnými skvrnami).

GIVILI tip: Pokud se na vašem ložním prádle objeví skvrna, u které máte pochyby, zda ji pračka zvládne, ošetřete ji před samotným praním žlučovým nebo olivovým mýdlem. Ta seženete v každé drogerii a specializovaných prodejnách s eko drogerií a kosmetikou.

3. Teplota praní je důležitá

GIVILI povlečení i prostěradla perte na 40 °C – pokud zvolíte kvalitní prací prostředek, k důkladnému vyčištění prádla tato teplota naprosto postačí. Zajistíte tak stálost barev a prodloužíte i jeho celkovou životnost a hebkost. Pokud nenaplníte celou kapacitu pračky, zvolte poloviční, ekologičtější program. Ušetříte tím velké množství vody a prospějete i své pračce, kterou jinak nevhodným programem zbytečně přetěžujete.

4. Vypráno, co teď

Sušení
Nedoporučujeme dávat ložní prádlo GIVILI do sušičky. Pokud ji ale chcete přece jen využít, zvolte co nejnižší program sušení. Ideální je také přidat vlněné koule určené do sušičky, ty pomohou zkrátit proces sušení. Díky koulím z ovčí vlny bude prádlo ještě více měkké, a navíc nebude zmuchlané a pokrčené. Pokud na koule nakapete pár kapek svého oblíbeného esenciálního oleje, snadno a efektivně prádlo i provoníte.

Pokud chcete své prádlo udržet voňavé dlouho, sáhněte po bylinných sáčcích a přírodních vůních do skříně. Své aroma uvolňují pomaleji a déle než syntetické. Skvělou volbou je také léty ověřený trik našich babiček, a sice kostka tuhého mýdla ukrytá mezi vyprané a složené povlečení. 

Žehlení
GIVILI povlečení i prostěradla můžete klasicky žehlit, díky skvělým vlastnostem saténu a flanelu z organické bavlny to ale při správném usušení není téměř potřeba – prádlo se nekrčí a nemuchlá a zůstává krásné, měkké a připravené rovnou k použití. 

Ukládání
Chcete se přiblížit dokonale poskládanému povlečení, které si zrovna koupili? Vyzkoušejte jednoduchý trik, kdy povlečení na peřinu a prostěradlo složíte do alespoň přibližně stejného tvaru a velikosti a obojí poté vložíte do povlaku na polštář. Ten poté přehněte a urovnejte a uložte do skříně. Nebudete tak muset ve skříni hledat jednotlivé části lůžkovin. Další z možností je také ložní prádlo srolovat. Tento způsob je rychlý a efektivní.

Nezapomeňte, že lůžkoviny musí být uloženy na suchém (ideálně i temném) místě, aby si materiál mohl co nejdéle uchovat své výjimečné vlastnosti. Na prádlo by se také mělo co nejméně prášit – pokud tak uchováváte povlečení například v úložných boxech pod postelí nebo v otevřené skříni, vložte prádlo ještě do látkové tašky. Tu pak nezapomeňte také pravidelně prát, aby nedocházelo k množení roztočů a dalších alergenů. 

V posteli strávíme až jednu třetinu života, tak na to při výběru lůžkovin i péči o ně myslete.